Idén egyesületünk jogosulttá vált az SZJA 1 százalékára, így az alábbiakban összefoglalnám a tudnivalókat a www.nonprofit.hu segítségével.

1. Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója 1 %-át?

Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, s jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az APEH-nek, vagy részletfizetési, vagy fizetési halasztási engedélye van az APEH-től.

2. Mit tegyen a felajánlás lehetőségével élni kívánó adófizető?

A jogosult adófizető a 2006. évi személyi jövedelemadója tekintetében a törvényben meghatározott határidőkig tud nyilatkozatot tenni az adója 1%-ának felhasználásáról. Az adófizető magánszemélynek a személyi jövedelemadó megállapítására két lehetősége van: (i) lehet önadózó, mely esetben az adófizető maga köteles megállapítani, bevallani, megfizetni az adót a hatóság közvetlen részvétele nélkül, (ii) bizonyos törvényi feltételek teljesítése esetén választhatja az adatszolgáltatás alapján történő adóhatósági adómegállapítást.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi CXXXI. tv. 2. § alapján a munkáltatói adómegállapítás lehetősége továbbra is megmarad.

Az APEH a magánszemély adóbevallásához vagy az adóhatóság adómegállapításának nyilatkozatához fűzött rendelkezések és az ezekben feltüntetett adatok alapján utalja át a kedvezményezett szervezet részére a felajánlott 1%-okat.

a) Az önadózó 2007. évben is a személyi jövedelemadó bevallásával együtt nyújthatja be – a szokásos módon, zárt borítékban – az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatát. Az adóbevallás benyújtásának határideje
- egyéni vállalkozó és az általános forgalmi adót fizető magánszemély esetén február 15-e,
- az önadózást választó egyéb magánszemély esetén május 21-e.

b) Az a magánszemély, aki az adóhatósággal kívánja megállapíttatni az adóját (ADAM), az APEH-hez eljuttatandó bejelentésével és nyilatkozatával együtt február 15-éig rendelkezhet a megfizetett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról.

c) A munkavállaló 2007. február 15-éig kérheti 2006. évre vonatkozóan is, hogy a munkáltatója állapítsa meg a személyi jövedelemadóját (munkáltatói adómegállapítás). A munkáltatót az adózás rendjéről szóló törvény alapján választási lehetőség illeti meg.
- Amennyiben a munkáltató vállalja a munkáltatói adómegállapítást, a magánszemélynek elegendő május 21-éig - a megállapított adója ismeretében - leadnia az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatát a munkáltató részére. A rendelkező nyilatkozatokat a munkáltató továbbítja az adóhatósághoz.
- Amennyiben a munkáltató nem vállalja a munkáltatói adómegállapítást, akkor köteles közreműködni az adóhatósági adómegállapításhoz szükséges nyilatkozatok, igazolások adóhatósághoz történő továbbításában. A nyilatkozatokat, igazolásokat a magánszemélynek február 15-éig kell leadnia a munkáltatóhoz, melyhez – zárt borítékban – csatolnia lehet az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatokat is. Az így megkapott nyilatkozatokat a munkáltatónak március 12-éig kell továbbítania az adóhatósághoz. Nem kifogásolható, tehát, ha a magánszemély olyan időpontban adja le a munkáltatónak az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot, hogy azokat a munkáltató március 12-éig továbbítani tudja az adóhatósághoz.
- Amennyiben a magánszemély kérelme ellenére, bármely oknál fogva nem jogosult sem a munkáltatói, sem az adóhatósági adómegállapításra, úgy önadózóvá válik, adóbevallást kell benyújtania május 21-éig. Az 1+1 százalékos nyilatkozatát ilyen esetben a bevallásával egyidejűleg teheti meg.

3. Mit kell tartalmaznia az adózó nyilatkozatának?

A magánszemély nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának egy százalékáról valamely az 1996. évi CXXVI. törvényben meghatározott szervezet javára. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát és tartalmazhatja a szervezet nevét is. Csak egy nonprofit szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni és a befizetett adó 1%-áról csak teljes egészében lehet rendelkezni. Az egyházakkal és a kiemelt költségvetési irányzattal kapcsolatosan külön, a befizetett adó további 1%-ának tekintetében lehet nyilatkozni. Az adófizető azonban összesen két külön-külön nyilatkozatot tehet, egy nonprofit szervezet (vagy a törvényben nevesített további szervezetek) és egy egyház/kiemelt költségvetési irányzat javára (1+1%). Az APEH-nek megküldött nyilatkozat tartalma adótitoknak minősül, melyet az APEH öt évig tárol.

4. Milyen formában kell nyilatkozni?

A személyi jövedelemadó maghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. tv. 5. § (1) bek. alapján a magánszemély számára az alábbi lehetőségek adottak:

 

A magánszemély a rendelkező nyilatkozatot (nyilatkozatokat) tartalmazó

- borítékot az adóbevallási csomagjában helyezi el. (A nyilatkozatot lezárt, normál postai borítékba kell helyezni;  A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány. A borítékra rá kell írni az adózó személyi adatait: nevét, lakcímét, adóazonosító jelét. Ha nem önadózó, akkor alá is kell írnia a nevét a boríték leragasztásnál átnyúlóan.), vagy

- borítékot az adóhatósági adómegállapítás esetén az adózó nyilatkozatához

csatolva február 15-éig küldi meg az adóhatóságnak,

- illetőleg elektronikus űrlapját (0653 számú űrlap és az ahhoz kapcsolódó 06egysza nevű rendelkező nyilatkozat) az elektronikus úton benyújtott személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására előírt határidőig küldi meg az adóhatóságnak. (További információkat talál az elektronikus adóbevallással kapcsolatban a www.magyarorszag.hu honlapon.)

5. Milyen esetekben érvénytelen a nyilatkozat?

A nyilatkozatban foglalt rendelkezés érvénytelen, ha a következő esetek bármelyike megállapítható:

(a)     a befizetett adóra vonatkozó törvényi előírások nem teljesülnek;

(b)     a befizetett adó 1%-áról az adófizető részlegesen rendelkezett;

(c)     két beküldött rendelkező nyilatkozat esetén mindkét kedvezményezett ugyanazon kedvezményezett kategóriába tartozik;

(d)     a kedvezményezett a jogosultsági feltételek meglétét az APEH felhívását követően nem igazolja, illetőleg a törvény által előírt nyilatkozattételi és közlési kötelezettségeit nem teljesíti

(e)     ha a nyilatkozat törvényben meghatározott egyéb formai feltételei nem teljesülnek.

 

6. Mit tesz az APEH az adózó nyilatkozatának kézhezvétele után?

Az APEH a borítékot és a benne elhelyezett rendelkező nyilatkozatot kódjellel látja el, és azokat egymástól elkülönítve dolgozza fel, ellenőrzi, illetve őrzi. A rendelkező nyilatkozatok alapján 2007. szeptember 1.-ig felhívja az érintett szervezeteket a kedvezményezetti jogosultságot megteremtő nyilatkozatok, illetve egyéb törvényi feltételek 30 napon belüli teljesítésére. A határidő elmulasztása esetén a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 66-67. §-ának előírásai irányadóak, azaz a határidő elmulasztása automatikusan nem eredményez jogvesztést, hanem igazolási kérelemmel és a hiányok egyidejű pótlásával a késedelem kimenthető. Abban az esetben, ha a kedvezményezett szervezet a jogosultságát sikertelenül igazolja vagy a nyilatkozattételi és egyéb kötelezettségeit nem teljesíti, erről az APEH határozatot hoz, amelyet a kedvezményezett kérelmére az a bíróság, amelynél a kedvezményezett nyilvántartásba vétele történt (vagy ennek hiányában a kedvezményezett címe szerint illetékes bíróság) megváltoztathatja egy nemperes eljárás keretében 15 napon belül a feltételek fennállásának megállapítása esetén.

 

Érvényes rendelkező nyilatkozat esetén az APEH a kedvezményezett szervezet által benyújtott nyilatkozatok benyújtásától számított 30 napon belül, de legkésőbb 2007. november 30-áig köteles átutalni a felajánlott 1%-ot a címzettnek. Ha az APEH 2007. november 30-áig a rendelkező magánszemélyt az APEH érdekkörébe tartozó érvénytelenségről nem értesíti és az általa megjelölt kedvezményezett szervezet az APEH internetes holnapján közzétett tájékoztatóban szerepel, akkor a kérelmet teljesítettnek kell tekinteni. Ha a rendelkező nyilatkozatban foglalt kérelem a kedvezményezettel kapcsolatos körülmény miatt érvénytelennek minősül, akkor az APEH az adózót az indok megjelölése és határozat elfogadása nélkül, az elutasítást követő 30 napon belül értesíti.

 

Ha az APEH 2007. november 30-áig a rendelkező magánszemélyt az APEH érdekkörébe tartozó érvénytelenségről nem értesíti és az általa megjelölt kedvezményezett szervezet az APEH internetes holnapján közzétett tájékoztatóban szerepel, akkor a kérelmet teljesítettnek kell tekinteni. Ha a rendelkező nyilatkozatban foglalt kérelem a kedvezményezettel kapcsolatos körülmény miatt érvénytelennek minősül, akkor az APEH az adózót az indok megjelölése és határozat elfogadása nélkül, az elutasítást követő 30 napon belül értesíti.

A bejegyzés trackback címe:

https://happybike.blog.hu/api/trackback/id/tr232277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása